TS

Istället för fredags-steken.

Kategori: Mat/Recept



 

 
I fredags gjorde vi en vegansk middag som blev sååååå otroligt god! Huvudrätten bestod av hemmagjorda wraps med en bönsalsa, stekt tofu och hackade grönsaker och rotfrukter. Vi gjorde också en dipp på sojayoghurt och hemmagjorda chips av tunt skivad morot, rödbeta och palsternacka. Till efterrätt blev det en blåbärs-smulpaj med vispad sojagrädde.
Här kommer lite recept för den som vill testa att äta miljövänligt, samvetesvänligt och djurvänligt: 
 
Wraps:
4 msk rågmjöl 
10 msk vatten 
salt och paprikakrydda
 
Blanda mjöl och vatten, tillsätt kryddor tills det blir en krämigt rinnande smet. Ta fram en stekpanna och sätt på högsta värme. Klicka ut 1-2 msk av smeten i stekpannan. Man får vara lite snabb att med hjälp av skeden sprida ut smeten i pannan, så att det blir som en liten pannkaka. När brödet har blivit "torrt", kan man vända på det så att det får lite gyllenbrun färg. Lägg upp på en tallrik och fyll med det du vill! 
 
Bönröra:
Ett pkt svarta ekologiska bönor (färdiglagade) 
1/2 burk Krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
Paprikakrydda, salt och peppar
 
Här är det bara att hacka vitlöken och blanda ihop med övriga ingredienser. Krydda efter smak! 
 
Sojayoghurt-dipp:
2 dl sojayoghurt
2 vitlöksklyftor
Agavesirap
Paprikakrydda, chiliflingor, salt 
 
Rotfruktschips:
1 morot
1 rödbeta
1 palsternacka
 
Sätt ugnen på 125-150 °C. Ta fram en osthyvel eller potatisskalare och börja skala på helt enkelt! Lägg upp på en plåt och krydda rikligt med till exempel salt, peppar, paprika, vitlökspulver. Låt chipsen stå inne i ugnen i cirka    1, 1/2 - 2 h, eller tills de helt enkelt är knapriga. Avnjut med sojayoghurt-dippen, eller mosad avokado.   
 
 
Smulpaj:
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl sojamjöl 
1/2 dl havregryn 
2 msk kokosolja
Agavesirap
Salt
 
 
Ha en trevlig lördag! 
 
// Hanna & Ann-Charlotte 
 
bloggping

Kommentarer


Kommentera inlägget här: