TS

Turning the world around

Kategori: Hälsa

 



 
Ikväll var jag på en fantastisk föreläsning som hölls av två miljö-journalister från SR:s Ekoredaktion. De pratade om maten vi stoppar i oss varje dag, utan en egentlig tanke på hur industrin bakom ser ut! Unga människor har knappt sett en rädisa och små barn tror att nuggets växer på träd. Samtidgt så handlar vi kött som aldrig förr, trots att vi alla som lever på jorden med största säkerhet kommer vara tvugna att sluta med det om en mycket snar framtid.
Ökad köttkonsumtion och pressade priser i butiker gör att industrin blir allt mer fruktansvärd för djuren. Grisar behandlas med antibiotika, blir slagna för att det ska gå snabbare att skyffla in dem i lastbilar för frakten hit och är framavlade så gravt att de bryter benen där de står i sin lilla bur bland sin egen avföring.
Dessutom krävs foder till djuren, som importeras från Brasilien där man måste hugga ner regnskog för att kunna breda ut alla sojaodlingar, som för övrigt besprutas med världens farligaste bekämpningsmedel som gör att människor får nervskador och blir förlamade. Ett medel som vi förbjöd i Sverige för 30 år sedan.(!)
Vi lever efter dieter som talar om att man ska äta kött och "ovanjordgrönsaker" som importeras från växthusodlingar i Holland. Men Paprikorna växer inte i jord, utan i påsar med slangar som leder in bekämpningsmedel och annat smått och gott. Det är skördetid året runt, trots att det är -10 °C utanför dörrn. Växthusen drivs av el som i sin tur drivs av Olja. Växthusgaserna ökar och ökar. Sedan transporteras maten hit i stora lastbilar. Vi kliver in i butiken, plockar till oss en härlig köttbit och en paprika och tänker: Jag ska bli smal!! 
Hur blev det såhär?
 
Det är inte något påhitt, spekulationer eller teorier, det är verklighet. Ät mat efter säsong, minska på köttkonsumtionen, köp närodlat och ekologiskt och ställ krav i din butik!
Lyssna och lär. :)
 
Lyssna: Svensk fisk på tallriken
 
Lyssna: Matens pris - Del 1
 
//Hanna
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: